Κάλεσμα του LABour Πάτρας στις εκδηλώσεις εορτασμού του Πολυτεχνείου. Πορεία, Τετάρτη 17/11 18:00 στο παράρτημα

Ψωμί – Παιδεία – Υγεία – Ελευθερία

Η περίοδος της καραντίνας και του κορωνοϊού αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων. Το διάστημα αυτό ψηφίστηκε ο νόμος Χατζηδάκη που φέρνει στρατηγικές αλλαγές στον πυρήνα της εκμετάλλευσης της εργασίας (ωράριο, υπερωρίες), με στόχο την περαιτέρω άντληση κέρδους, ενώ ταυτόχρονα χτυπά άμεσα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (ηλεκτρονικό φακέλωμα, απαγόρευση απεργιών κ.α.), ώστε να βάλουν στο γύψο τους επικίνδυνους για το κεφάλαιο εργατικούς αγώνες. Επιπλέον, η κυβέρνηση κατέστειλε βίαια σε κάθε αγωνιστικό σκίρτημα (Νέα Σμύρνη, Πολυτεχνείο 2020). Παράλληλα, αναδείχθηκε πώς η επιστήμη μπορεί να γίνει «τσούλα των δήμιων, της Αλήθειας εσχάτη τεφροδόχα».

Ο κλάδος της έρευνας χαρακτηρίζεται από χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών και από τη λειτουργεία του με γνώμονα το κέρδος. Αυτή η κατάσταση απαιτεί ένα εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα .Η εργασιακή επισφάλεια, η έντονη κινητικότητα, τα πλήρως ξεχειλωμένα ωράρια, οι ποικίλες σχέσεις εργασίας, η πλήρης απουσία ασφάλισης, τα υψηλά ποσοστά άμισθης εργασίας και οι διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων αποτελούν τον ιδανικό συνδυασμό για το κεφάλαιο και την βαθύτερη επιθυμία του για τους εργαζομένους συνολικά.

Στον κλάδο της έρευνας, όπου το σταθερό ωράριο και οι αξιοπρεπείς όροι εργασίας φαντάζουν «πολυτέλεια», η συγκρότηση πανελλαδικού κλαδικού σωματείου στην έρευνα και την τριτοβάθμια εκπαίδευση – ΠΑΣΕΕΤΕ, αλλά και η πρόσφατη συγκρότηση παραρτημάτων σε πόλεις αποτελεί φάρο ελπίδας. Επιδιώκουμε, μέσω του σωματείου, στην ανάπτυξη κλίματος ταξικής αλληλεγγύης στη βάση των κοινών μας συμφερόντων και αναγκών. Θέλουμε ένα σωματείο που θα αγωνίζεται για τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο των μελών του, αλλά συνολικά της εργατικής τάξης με βάση το επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Παλεύουμε για:

ΨΩΜΙ

Για μόνιμη και σταθερή εργασία (5νθήμερο-6ωρο-30ωρο), με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο της έρευνας. Κατάργηση του ΦΠΑ και μείωση των τιμών στα βασικά είδη κατανάλωσης (τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα).

ΠΑΙΔΕΙΑ

Για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Κατάργηση του νόμου Κεραμέως. Έρευνα με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρήσεων. Απελευθερωτική παιδεία, ενάντια στο σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.

ΥΓΕΙΑ

Για ποιοτικό – δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κόντρα στην χρόνια συνειδητή διάλυση του και στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας. Οι συνεχείς επικλήσεις στην «ατοµική ευθύνη», η εργαλειακή διαχείριση των µέτρων χωρίς κανένα επιστημονικό κριτήριο, η µετατροπή του εµβολίου από όπλο απέναντι στον ιό σε εργαλείο διαχωρισμού και εκβιασµού, είναι τα µόνα που µπορεί να προσφέρει µια κυβέρνηση που αδιαφορεί για τη δημόσια υγεία.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Για τα σύγχρονα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Ελεύθερη ερευνητική δραστηριότητα. Όχι στις πατέντες. Ενάντια στο δόγμα «νόμος και τάξη», την αστυνομοκρατία, και την καλλιέργεια κλίματος φόβου, που στοχεύει στη φίμωση οποιασδήποτε φωνής εναντίωσης στην κυρίαρχη πολιτική.

Συμμετέχουμε στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου 15-16-17/11 στο Παράρτημα

Καλούμε την Τετάρτη 17 Νοέμβρη στις 18:00 από το Παράρτημα